Om Skafferi Mazarin

Jag heter Aydan Öhlén och är uppvuxen i Skokloster/Bålsta. De senaste två åren har jag och min familj drivit Lövstabruks Värdshus, en restaurang, hotell och konferensanläggning i Norduppland. I slutändan blev det lite för långt hemifrån, så i september 2023 bestämde jag mig för att avsluta min verksamhet där.

Efter det beslutet så gick tankarna gick ganska snabbt till att jag ville starta något nytt närmare hemmaplan, och mitt i flytten tillbaka till Bålsta såg jag att det som skulle bli min nuvarande lokal hade stått tomt ett längre tag. Allt gick väldigt fort, och plötsligt hade jag skrivit på ett köpe- och hyreskontrakt—mitt i stressen av att tömma ett helt värdshus och frakta hem allt!

Namnet Skafferi Mazarin kommer från att jag tycker om att tillverka mina egna skafferiprodukter och gillar att baka. Lite inspiration kom också till en stor del från mina åsnor, som bor med mig på min lilla gård i Bålsta. Deras namn följer temat bakverk: Skorpan, Russin, Biscotti—och såklart Mazarin, vår yngsta åsna.

Innan jag begav mig av till Lövstabruk så jobbade jag i 1 år som kock hos min kusins restaurang Vita Älgen som vi senare ändrade koncept på och gjorde om till Smarillo Bar, en bar och tapasrestaurang. Innan det så jobbade jag som kock på Dalängens äldreboende, efter att ha drivit café och butik i Kungsängen i 5 år.

Mitt första jobb efter gymnasiet var på Bålsta Gästgivaregård som mina föräldrar drev i 34 år, och för mig blev det där 27 år.

Under alla år som jag har jobbat som kock så har jag gått många kurser inom matlagning, surdegsbröd, desserter, choklad och förädling av frukt och bär.

Min tanke med Skafferi Mazarin är att få in allt det jag tycker är roligt att hålla på med: lite matlagning, bakning med och utan surdeg, massor med saft, sylt och marmelad av så mycket egenplockade frukter och bär som möjligt.


Det var lite om mig. Hoppas att vi ses här på Stockholmsvägen 15 i Bålsta!